Posts

Showing posts from August, 2011

#WW : Wordless Wednesday #5 : Resipi yang tak sempat diupdate

Image

Perutusan Raya Aidilfitri 1432H oleh HusnaLana

Image
okeh, sila jangan gelak dengan tajuk di atas. itu je yang terlintas difikiran aku sekarang. sekali sekala nak feeling-feeling ala-ala 'datok-datok nenek-nenek' buat perutusan kat 'cucu-cicit', tak salahhh kann? kehkeh :D




di bulan yang mulia ini, marilah kita bermaaf-maafan, berjabat tangan, mengeratkan silaturrahim sesama keluarga, sanak saudara, sahabat handai, rakan taulan serta muslimin muslimat sesama Islam. lupakanlah sengketa lama, padamkanlah api kemarahan, hilangkanlah hasad dengki, hapuskanlah duka lara, lupuskanlah dendam membara dan tanamkanlah seribu satu kemaafan di dalam jiwa. ikhlaskanlah hati memohon keampunan dan kemaafan di atas segala khilaf dan salah silap yang pernah dilakukan semenjak diri bergelar seorang insan. ketepikanlah segala egois dan ikhlaskanlah hatimu jua untuk memaafkan kesalahan orang lain terhadapmu. tiada manusia yang sempurna melainkan Allah SWT. ringankanlah beban saudara seIslammu dengan memaafkan mereka, nescaya kamu akan mempe…

#6 resipi : Biskut Almond London

Image
Almond London? perghh feveret tuu. sape tak kenal biskut Almond London memang tak amarekaaa lahh orang tuu. hehe. antara biskut yang famous amos kot Almond London ni. macam tak lengkap koleksi biskut raya kat rumah kalau takdak Almond London ni. betul tak betul tak? ngee ;D
raya-raya sebelum ni, biasanya aku beli je biskut Almond London ni. tapi memandangkan tahun ni semua biskut raya akan dibuat (ya, aku sangat rajin untuk buat biskut raya tahun ni. cuti empat bulan sangatlah rugi kalau tidak dimanfaatkan sebaiknya. kehkehkeh) so aku cuba la cari-cari resipi biskut Almond London yang nampak sedap dan senang dibuat. sebab dua tahun lepas, Puan Dilah pernah cuba buat biskut ni. tapi resipi tu tak sedap. biskutnya keras. tskk =.="
setelah menilik, meneleng dan membanding beberapa resipi, aku macam berminat nak cuba resipi biskut Almond London yang Kak Rai buat dekat blog Sweet Vanilla. siap ada tutorial lagi untuk membuatnya. sapa-sapa yang berminat nak tengok tutorial nak buat bisku…

#5 resipi : Moist Chocolate Cake (kukus)

Image
MOIST CHOCOLATE CAKEBAHAN_BAHAN :
bahan A1 cawan minyak masak/mentega cair1 cawan gula kastor1 cawan serbuk koko1 cawan susu cair½ cawan susu pekat manis(aku letak 1 sudu besar je susu pekat taknak manis sangat. tapi aku lebihkan gula kastor satu sudu besar. hehe)
bahan B (diayak bersama)1¼ cawan tepung gandum (aku letak 1 cawan tepung gandum + ¼ cawan tepung naik sendiri)1 sudu kecil soda bikarbonat1 sudu kecil serbuk penaik
bahan C3 biji telur
Hiasan Lapisan Coklat250 gram coklat masakan1 sudu besar marjerin130 ml double/whipping cream (krim putar)gula halus secukup rasa (aku letak 1 sudu besar. kalau taknak manis sangat, letak 1 sudu kecil je. ikut selera masing-masing ye. ehehe)
CARA-CARA : 1. masukkan semua bahan A dalam periuk dan panaskan sehingga gula larut. tutup dan sejukkan.

2. putar bahan C hingga kembang.


3. campurkan bahan A dan bahan C. kacau sehingga rata.



4. masukkan bahan B sedikit demi sedikit ke dalam bahan A+C tadi. kacau sehingga rata.



5. masukkan adunan ke dalam acuan …

#4 resipi : Biskut Sarang Semut

Image
BISKUT SARANG SEMUT
BAHAN-BAHAN :250 gram mentega100 gram gula halus1 biji kuning telur1 sudu kecil esen vanila2 sudu kecil pewarna kuning350 gram tepung gandum (diayak)100 gram tepung jagung (diayak)chocolate rice sebagai hiasanacuan kertas secukupnya (adunan ni boleh dpt ±80 biji)

CARA MEMBUATNYA :1. pukul mentega dan gula sehingga kembang.

2. masukkan kuning telur, esen vanila dan pewarna kuning. pukul lagi.3. masukkan tepung gandum dan tepung jagung. gaul rata hingga adunan sebati.

4. parutkan adunan ke dalam bekas lain. (ada jugak tips yang cakap better masukkan dalam peti sejuk selama 10-15 minit dulu sebelum diparut. supaya sarang semutnya lebih cantik. tapi aku terus parut je. nak cepat. hehe)


5. sediakan acuan kertas dan masukkan 'sarang semut' itu tadi ke dalam papercup tersebut. guna sudu aje. hehe


6. then,taburlah chocolate rice sebagai hiasan. mula-mula aku tabur banyak-banyak chocolate rice tu. sukaaaa tengok 'semut-semut' yang banyak atas 'sarang'. s…

#3 resipi : Chocolate Chip Cookies

Image
CHOCOLATE CHIP COOKIESbahan-bahan :250 gram mentega115 gram gula halus110 gram gula perang1 biji telur450 gram tepung gandum (nak campur dengan tepung jagung pun boleh. lagi rangup)3 sudu besar cocoa powder1 sudu kecil soda bikarbonat / baking powder (mana-mana pun boleh)100-150 gram chocolate chips (ikut suka nak letak banyak mana. lagi banyak lagi sodap. kikiki)100-250 gram gajus dipanggang dan dicincang halus (nak gantikan dgn badam pun boleh. ikut selera masing-masing la. tapi aku letak 100g je gajus sbb tak suka kacang sgt then aku lebihkan cokelat chip. hehe)

cara membuatnya :
1. pukul mentega, gula halus dan gula perang sehingga kembang.


2. masukkan telur dan pukul lagi sehingga sebati.3. masukkan tepung gandum+soda+serbuk koko yang telah diayak sedikit demi sedikit. gaul sehingga rata.4. masukkan cokelat chip dan gajus yang dicincang halus. kacau lagi sehingga adunan sebati.

5. buat bulat kecik-kecik then tekan dengan garfu atau gunalah acuan bulat (kalau ada). nak buat besar-besa…

#WW : Wordless Wednesday #3 : biskut raya tahun ini

Image
notakaki : nanti aku hapdet resipi utk dua-dua biskut ni. sekrang bizi sikit T__T
sekian.

#2 resipi : Semperit Marble

Image
semalam, dah buat Cornflakes Madu. hari ni berhajat nak buat dua biskut raya. tapi nampak gayanya macam larat buat satu je hari ni. sebabnya? nantilah aku cerita kat bawah ni. harap-harap malam ni aku diberi kerajinan la untuk buat lagi satu. nak tau biskut apa pulak lepas ni? stay tuned ! ahahha macam rancangan tv lak aihh =.="
bulan ni aku cam rajin sikit nak hapdet belog haku yang dah lama bersemak samun nih. (eh yeke rajin? haha) memandangkan tuan belognya mahu raya, belog ni pun kena raya jugaklahh. mana tahu kan kalau-kalau murah rezeki raya tahun ni, belognya pulak yang dapat duit raya lebih. almaklumlah tuan belog dah besar, sapa laa nak bagi duit raya lagi kann. tskk T__T
belog nak raya, kena la kemas kan sikit-sikit belog ni. ye dak? first sekali kena tebas segala semak samun dulu. then baru lahh cat sikit-sikit apa yang patut. tambah perabot baru sikit ke? buleh dak? *semangat betei* haha :P
then bila rumah (belog) dah cantik, kena la masak (entri) sedap-sedap. barulah bo…