Wednesday, August 31, 2011

#WW : Wordless Wednesday #5 : Resipi yang tak sempat diupdate

Tart Nenas Gulung : Feveret Sepanjang Zaman

Perutusan Raya Aidilfitri 1432H oleh HusnaLana



okeh, sila jangan gelak dengan tajuk di atas. itu je yang terlintas difikiran aku sekarang. sekali sekala nak feeling-feeling ala-ala 'datok-datok nenek-nenek' buat perutusan kat 'cucu-cicit', tak salahhh kann? kehkeh :D

sila contohi yang berdua di kanan : saling bermaafan.
jangan contohi yang berdua di kiri : saling bergosip. hihihi :PP

di bulan yang mulia ini, marilah kita bermaaf-maafan, berjabat tangan, mengeratkan silaturrahim sesama keluarga, sanak saudara, sahabat handai, rakan taulan serta muslimin muslimat sesama Islam. lupakanlah sengketa lama, padamkanlah api kemarahan, hilangkanlah hasad dengki, hapuskanlah duka lara, lupuskanlah dendam membara dan tanamkanlah seribu satu kemaafan di dalam jiwa. ikhlaskanlah hati memohon keampunan dan kemaafan di atas segala khilaf dan salah silap yang pernah dilakukan semenjak diri bergelar seorang insan. ketepikanlah segala egois dan ikhlaskanlah hatimu jua untuk memaafkan kesalahan orang lain terhadapmu. tiada manusia yang sempurna melainkan Allah SWT. ringankanlah beban saudara seIslammu dengan memaafkan mereka, nescaya kamu akan memperolehi ganjaran yang lebih besar kelak. insyaAllah.


Dari Abu Hurairah r.a, Nabi S.A.W bersabda:
“Barangsiapa melepaskan seorang mukmin dari kesusahan hidup di dunia, nescaya Allah S.W.T akan melepaskan darinya kesusahan di hari kiamat. Barangsiapa yang meringankan penderitaan seorang yang susah, pasti Allah S.W.T akan meringankan penderitaannya di dunia dan akhirat. Sesiapa yang menutup keaiban seorang Muslim, pasti Allah S.W.T akan menutup keaibannya di akhirat kelak. Allah S.W.T pasti akan menolong hambaNya selagimana hambaNya berusaha menolong saudaranya…”
                 (Hadis Riwayat Muslim)

maka dengan itu, diri ini dengan rendah hati ingin memohon seribu keampunan dan kemaafan atas segala salah silap yang pernah dilakukan samada secara sengaja atau tak sengaja terhadap anda semua. kadangkala apabila emosi menenggelamkan kewarasan akal, pastinya diri ini ada terkasar bahasa, terlanjur kata, tersilap bicara, terlepas perbuatan serta terlakukan sesuatu yang tidak sepatutnya. harap dimaafkan segala khilaf diri ini. ampun dan maaf dipinta. maaf zahir dan batin.

juga sekiranya diri ini ada terpinjam atau terambil harta benda kalian secara sengaja atau tidak dan masih belum berbayar, sila la tuntut semula. sedaya upaya akan kucuba pulangkan selagi termampu. maaf atas sikap pelupa diri ini. sekiranya tidak dituntut, harap dihalalkan segalanya ye? terima kasih. ^_^

perutusan ini dengan seikhlas hati ditujukan buat anda semua :
Tuan Syed, Puan Dilah & Huda Luna
Auntie Yom, Auntie Piah, Abg E, Abg Eli, Abg Bol, Kak Zura & Abg Ayen
Pak Sulong & keluarga, Cik & keluarga, Cu & keluarga
Mak Teh & keluarga : Adam, Angah, Achik & Iwan
dan semua keluarga di Penang, Kedah, Terengganu, KL, dan serata Malaysia (kalau nak mention semua, memang tak cukup satu entri nanti. hehe)

Cikgu Rusmina & rakan-rakan Tadika TTS
Cikgu-cikgu serta rakan-rakan SKMH special to Athirah, Shazwani, Suhaanis, Faizura, Syazwani, Mardhiah, Adila, Sarah Hani & Sh.Nazwin
Sahabat-Sahabat REVOLUTION GENERATION
warga rumah PENDETA
Cikgu-cikgu serta warga SMSAH/JENAN
Classmate F7P3 & F4P3, Pensyarah-pensyarah serta warga KMK
Floormate BELLA, Coursemate BnK, Pensyarah-pensyarah, warga UPM serta warga KTDI
rakan-rakan blogger
kenalan-kenalan luar
kenalan-kenalan alam maya
dan semua yang mengenali diri ini
^_^

Special to them : 
My BFF ever : Yan, Ain, Mira, Zulkarnain & Crab
My Lovely Sibs : Angah, Adek & Alang
My Adek sayang : Naftmira
Geng Name Square : Jenjen, Mamal, Qaqa, Nenes, Qoqoi & Dede
My precious Roomates : Dea, Pikapie, Lizzah, Sara, Kak Aelyn, Kak Ateh
Geng Sempit : Eyda, Ikin, Syuhada, Eqa & Norli
My Team Bonding (hehe) : Mira, Pah, Anis, Qutie & Fira
and last but not least, you ! yes you ! 
thanks for reading :)

SALAM LEBARAN. 
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI. 
MAAF ZAHIR DAN BATIN.
SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN YANG KE-54. 
yeah, MERDEKA !
SALAM MERDEKARAYA !
^____^


raya 2010 with Coursemate BnK

raya 2010 with Geng Sempit

sekian.

Wednesday, August 24, 2011

#6 resipi : Biskut Almond London

dua versi biskut Almond London

Almond London? perghh feveret tuu. sape tak kenal biskut Almond London memang tak amarekaaa lahh orang tuu. hehe. antara biskut yang famous amos kot Almond London ni. macam tak lengkap koleksi biskut raya kat rumah kalau takdak Almond London ni. betul tak betul tak? ngee ;D

raya-raya sebelum ni, biasanya aku beli je biskut Almond London ni. tapi memandangkan tahun ni semua biskut raya akan dibuat (ya, aku sangat rajin untuk buat biskut raya tahun ni. cuti empat bulan sangatlah rugi kalau tidak dimanfaatkan sebaiknya. kehkehkeh) so aku cuba la cari-cari resipi biskut Almond London yang nampak sedap dan senang dibuat. sebab dua tahun lepas, Puan Dilah pernah cuba buat biskut ni. tapi resipi tu tak sedap. biskutnya keras. tskk =.="

setelah menilik, meneleng dan membanding beberapa resipi, aku macam berminat nak cuba resipi biskut Almond London yang Kak Rai buat dekat blog Sweet Vanilla. siap ada tutorial lagi untuk membuatnya. sapa-sapa yang berminat nak tengok tutorial nak buat biskut ni, bolehlah tengok dekat SINI ye. atau resipi asalnya diambil dari SINI. tenkiu kepada kak Rai dan pemilik resipi ^^

oleh sebab kat rumah ni tak cukup bahan-bahan mengikut resipi asal, so aku buat sikit inovasi terhadap resipi itu. kihkihkih. bajet pro je aku nih. haha. tapi still sedap woo. so terpulanglah kat korang nak ikut resipi aku, atau resipi asal. agak-agak kalau tak cukup bahan macam kes aku nih, bolehlah guna resipi aku. ye dak? hehe ;p


bahan-bahan yang aku guna  : 
250 gram planta (guna butter is better. hehe)
100 gram gula aising
1 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanila (aku tambah. resipi asal tak masukkan)
250 gram tepung gandum
100 gram tepung jagung
50 gram bijirin oat (dikisar halus) (resipi asal guna nestum. kalau ada nestum, guna la nestum. tapi oat pun sedap ^^)
100-150 biji badam (dipanggang)
badam cincang/gula manik warna warni secukupnya sebagai hiasan
acuan kertas/papercup secukupnya (prepare dalam 100-150)

untuk lapisan coklat (guna teknik double boiler) : 
400 gram coklat masakan
1½ sudu besar marjerin planta/minyak masak (kalau ada minyak jagung, lebih bagus ^^)
1 sudu kecil coklat emulco (supaya warna coklat lebih pekat)
sedikit susu cair (supaya coklat tak cepat mengeras lepas dah dicairkan)

cara-cara membuatnya? boleh rujuk SINI ye. hehehe 


aku buat biskut Almond London dua versi. satu berbadam ditengah. satu lagi tanpa badam. yang tanpa badam ni sesuai dimakan untuk orang seperti aku yang alah dengan kacang. migrain punya pasal daa =.="

Almond London yang berbadam di tengah, juga berbadam di atas. hehe

Almond London yang tiada badam di tengah,bergula manik di atas. hehe

jujur aku cakap, dalam banyak-banyak biskut raya yang aku pernah buat, biskut Almond London ni laaaaa yang paling leceh dan banyak menguji kesabaran di bulan puasa ini. hehe. leceh part nak celup-celup coklat tu la. time rajin, aku celup semua permukaan biskut tu. time tak berapa nak rajin, separuh ajelah coklat yang meliputi biskut itu. kihkih. kerana kau feveret aku wahai Almond London, aku gagahkan juga menyiapkan kauu. yeayy, akhirnya siap jugak kau dan telah selamat memasuki perut aku. nyummy ! :D

selamat mencubaaaaaaaaaaaaa ^__________^

sekian.

Tuesday, August 23, 2011

#5 resipi : Moist Chocolate Cake (kukus)



MOIST CHOCOLATE CAKE
BAHAN_BAHAN :

bahan A
1 cawan minyak masak/mentega cair
1 cawan gula kastor
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
½ cawan susu pekat manis
(aku letak 1 sudu besar je susu pekat taknak manis sangat. tapi aku lebihkan gula kastor satu sudu besar. hehe)

bahan B (diayak bersama)
1¼ cawan tepung gandum (aku letak 1 cawan tepung gandum + ¼ cawan tepung naik sendiri)
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil serbuk penaik

bahan C
3 biji telur

Hiasan Lapisan Coklat
250 gram coklat masakan
1 sudu besar marjerin
130 ml double/whipping cream (krim putar)
gula halus secukup rasa (aku letak 1 sudu besar. kalau taknak manis sangat, letak 1 sudu kecil je. ikut selera masing-masing ye. ehehe)

CARA-CARA : 
1. masukkan semua bahan A dalam periuk dan panaskan sehingga gula larut. tutup dan sejukkan.


2. putar bahan C hingga kembang.


telur dah kembang+gebu gituu

3. campurkan bahan A dan bahan C. kacau sehingga rata.



4. masukkan bahan B sedikit demi sedikit ke dalam bahan A+C tadi. kacau sehingga rata.



5. masukkan adunan ke dalam acuan kek yang dilapis dengan kertas timah/aluminium dan kukus selama satu jam sehingga masak.


yay ! kek coklat dah masak ! ^^
keluarkan kek coklat dari acuan kek.

6. cairkan coklat dan gula menggunakan teknik double boiler. alihkan dari api. masukkan marjerin dan krim putar dan gaul hingga sebati. curahkan ke atas kek dan ratakan.


dah siap ratakan. comot-momot kann? hehe


bersihkan segala comot-momot itu. dan hiaslah kek anda ikut kreativiti masing. ni simple aje. tabur gula manik warna-warni. comel gituu. hehe



tadaaaaa ! dah boleh masuk perut ! nyummyyyy ! sedappp ! nak simpan dalam peti sejuk dulu pun boleh. selamat mencubaa ^__^

sekian.

Friday, August 19, 2011

#4 resipi : Biskut Sarang Semut

BISKUT SARANG SEMUT

BAHAN-BAHAN :
250 gram mentega
100 gram gula halus
1 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanila
2 sudu kecil pewarna kuning
350 gram tepung gandum (diayak)
100 gram tepung jagung (diayak)
chocolate rice sebagai hiasan
acuan kertas secukupnya (adunan ni boleh dpt ±80 biji)


CARA MEMBUATNYA :
1. pukul mentega dan gula sehingga kembang.


2. masukkan kuning telur, esen vanila dan pewarna kuning. pukul lagi.
3. masukkan tepung gandum dan tepung jagung. gaul rata hingga adunan sebati.

 

4. parutkan adunan ke dalam bekas lain. (ada jugak tips yang cakap better masukkan dalam peti sejuk selama 10-15 minit dulu sebelum diparut. supaya sarang semutnya lebih cantik. tapi aku terus parut je. nak cepat. hehe)

beginilah rupanya selepas diparut. patut la namanya sarang semut kan? ;p

5. sediakan acuan kertas dan masukkan 'sarang semut' itu tadi ke dalam papercup tersebut. guna sudu aje. hehe



6. then,taburlah chocolate rice sebagai hiasan. mula-mula aku tabur banyak-banyak chocolate rice tu. sukaaaa tengok 'semut-semut' yang banyak atas 'sarang'. sekali Puan Dilah marah daa. so, terpaksalah aku letak ala-kadar-secukup-rasa je cokelat rice tuu. sobss T__T


7. bakar dalam ketuhar pada suhu 180˚C selama 15 minit. tapi takda la exactly 15 minit tu. agak-agak dah masak tu, angkat laa. nanti biar lama-lama hangus pulak. kang tak jadi sarang semut, jadi sarang tebuan pulak daa. kehkeh ;p


tadaaa ! dah siappp ! senang je kann? terliur tak tengok gambar kat atas ni? haipp, jangan tenung lama-lama, nanti batal puasa. kihkihkih :p

ramai yang mintak aku pos kat diorang. nak aku pos kat sesorang, memang tak dapek la den nak nolongnye haa. den bukannyo buek bisnes. haa, ce teraiii buat? sonang ajo. tak susah pun buek sekut ni haa. cubolah sendirii yo ^^

tapi, aku nak suggest kat korang-korang yang nak cuba-try-test buat biskut ni haa, better masukkan dalam peti sejuk dulu sebelum diparut tauu. mungkin lagi cantik sarang tu nanti. aku buat ni comot-comot je. sobss T__T

tapi yang aku boleh gerenti, resipi ni sangat-sangat sedappp ! gebusss-gebusss gittewwww sekutnyaa. wahhh ;D

resipi ni di ambil kat SINI. tenkiuu kak hasue dan tuan asal punya resipi ^^

selamat mencuba yeeee ^^

sekian.

Wednesday, August 17, 2011

#3 resipi : Chocolate Chip Cookies


CHOCOLATE CHIP COOKIES
bahan-bahan :
250 gram mentega
115 gram gula halus
110 gram gula perang
1 biji telur
450 gram tepung gandum (nak campur dengan tepung jagung pun boleh. lagi rangup)
3 sudu besar cocoa powder
1 sudu kecil soda bikarbonat / baking powder (mana-mana pun boleh)
100-150 gram chocolate chips (ikut suka nak letak banyak mana. lagi banyak lagi sodap. kikiki)
100-250 gram gajus dipanggang dan dicincang halus (nak gantikan dgn badam pun boleh. ikut selera masing-masing la. tapi aku letak 100g je gajus sbb tak suka kacang sgt then aku lebihkan cokelat chip. hehe)


cara membuatnya :

1. pukul mentega, gula halus dan gula perang sehingga kembang.



2. masukkan telur dan pukul lagi sehingga sebati.
3. masukkan tepung gandum+soda+serbuk koko yang telah diayak sedikit demi sedikit. gaul sehingga rata.
4. masukkan cokelat chip dan gajus yang dicincang halus. kacau lagi sehingga adunan sebati.

adunan chocolate chips dan gajus dah sebati

zoom adunan chocolate chips ni. terliur tak? kikiki ;P
5. buat bulat kecik-kecik then tekan dengan garfu atau gunalah acuan bulat (kalau ada). nak buat besar-besar pun takpa, tapi nanti dapat sikit jelah. hehe.



6. bakar dalam oven pada suhu  160˚C selama 15 minit. biarkan sejuk pada suhu bilik. nanti biskut akan mengeras dan rangup. then masukkan la dalam bekas kedap udara.   


yay ! dah siapp ! boleh dimakan begitu saja. tah-tah tak sempat raya dah tinggal bekas kosong. keje aku la tuu dok mengunyah malam-malam. ngee ;D

resipi asal dapat kat SINI. tenkiu kak nadia, tuan punya resipi. memang sedapp resipi dia ni. lepas baca komen-komen kat situ lah buat aku tak sabar nak mencuba, hehe. macam-macam cadangan lain jugak yang ada dekat situ. nak tahu? sila terjahh. hehe ^^

resipi asal untuk 100 biji je. disebabkan aku terlebih rajin membulatkannya kecik-kecik molek, so dapat la 230 biji biskut. tapi cincai kira 200 biji jelah ye. selebihnya tu dah selamat masuk perut aku. kihkihkih ;p 

selamat mencubaa ^____^

sekian.

#WW : Wordless Wednesday #3 : biskut raya tahun ini


chocolate chip cookies

biskut sarang semut
notakaki : nanti aku hapdet resipi utk dua-dua biskut ni. sekrang bizi sikit T__T

sekian.

Sunday, August 14, 2011

#2 resipi : Semperit Marble

semalam, dah buat Cornflakes Madu. hari ni berhajat nak buat dua biskut raya. tapi nampak gayanya macam larat buat satu je hari ni. sebabnya? nantilah aku cerita kat bawah ni. harap-harap malam ni aku diberi kerajinan la untuk buat lagi satu. nak tau biskut apa pulak lepas ni? stay tuned ! ahahha macam rancangan tv lak aihh =.="

bulan ni aku cam rajin sikit nak hapdet belog haku yang dah lama bersemak samun nih. (eh yeke rajin? haha) memandangkan tuan belognya mahu raya, belog ni pun kena raya jugaklahh. mana tahu kan kalau-kalau murah rezeki raya tahun ni, belognya pulak yang dapat duit raya lebih. almaklumlah tuan belog dah besar, sapa laa nak bagi duit raya lagi kann. tskk T__T

belog nak raya, kena la kemas kan sikit-sikit belog ni. ye dak? first sekali kena tebas segala semak samun dulu. then baru lahh cat sikit-sikit apa yang patut. tambah perabot baru sikit ke? buleh dak? *semangat betei* haha :P

then bila rumah (belog) dah cantik, kena la masak (entri) sedap-sedap. barulah boleh jemput tetamu (readers) datang beraya makan kat rumah. ye dak? takkan la nak hidang air teh cicah biskut hup seng je. sapa nak datang raya rumah aku kalau camtu kann. sobss

so, aku bercadang, nak update entri pasal resipi kuih-kuih raya yang aku buat tahun ni. sekadar berkongsi. kalau sesape yang baca then terasa macam menarik n berminat, sila lah cuba. tapi kalau rasa resipi ni tak best n ada resipi lain yang lagi best, kongsi-kongsi la jugakk link/resipi tu ye? sharing is caring kann? ^^

ok, so resipi hari ini ialah SEMPERIT MARBLE.

bahan-bahannya :
200 gram mentega
180 gram gula aising
1 biji kuning telur
2 sudu kecil esen vanila
100 gram tepung jagung
30 gram kelapa kering
1 sudu kecil coklat emulco
sedikit ceri merah sebagai hiasan (tapi aku guna manik bentuk love warna-warni. lagi cantek. ngee)


cara membuatnya :
1. pukul mentega dengan gula aising sehingga kembang. kemudian, masukkan kuning telur dan esen vanila. pukul lagi. setelah rata, masukkan tepung jagung serta tepung gandum. kacau adunan hingga sebati.


2. adunan ini dibiar lembut. bahagikan adunan kepada  ¼ dan ¾ bahagian.



3. bahagian ¼ adunan di campurkan dengan kelapa kering. (kena pandai-pandai agak ye. tapi aku cadangkan jangan tabur semua terus kelapa kering macam aku buat tu. lebih elok korang masukkan sikit-sikit sambil gaul rata. jangan biarkan adunan keras sangat. nanti susah nak picit adunan keluar dari piping bag) 



4. adunan yang selebihnya (¾  bahagian) digaulkan dengan coklat emulco. gaul sehingga rata.



¼ adunan kelapa kering &  ¾ adunan coklat emulco
5. masukkan adunan coklat emulco dalam piping bag (guna nozel samperit) dan picit membulat.




6. kemudian masukkan pula adunan kelapa dalam piping bag (guna nozel samperit juga) dan picit atas adunan coklat.


7. hias Semperit Marble anda dengan ceri merah atau manik. bakar dalam ketuhar pada suhu 180˚C selama 15-20 minit.






yay ! dah siap pun. comel tak Semperit Marble ni? comel kan? comel kan? hehe. (sebenarnya comot. nak sedapkan hati. tskk T__T)

actually, resipi ni Puan Dilah yang teringin n nak sangat buat masa dok membelek koleksi buku resipi dia tuu minggu lepas. nampak mcm leceh. time tu aku tengok sebelah mata je resipi ni. sebab, keje aku la kann nak kena membuatnya tu nanti. haha.

sekali buat tadi, agak leceh la. sebab salah aku jugak. g tuang kelapa kering tu semua sekali baru gaul. so adunan kelapa kering tu agak keras sikit. susah nak picit. macam-macam nozel semperit dah cuba tukar tadi, yang kecik, yang senget, yang besar, semua tak menjadi-jadi jugak bentukknya. haha. last-last adjust sikit adunan tu. then barulah menjadi. agak lama la buat kuih raya hari ni. start pukul 1.30pm tadi. 4.30pm baru siap semua-semuaa. perghh agak penat la. terus tak larat nak buat kuih satu lagi. sakit pinggang woo ;P

bukak puasa tadi terus rasa. nasib baik sodap ! berbaloi-baloi la penat buat tadi. haha. sebenarnya tak leceh pun, kena pandai agak la untuk adunan kelapa tu. kalau nak senang, blend je kasi hancur kelapa tu. tak la keras sangat nanti. kalau tak suka kelapa, tak payah letak lagi senang. sodap jugak nanti. ikut selera masing-masing la ye ;)

selamat mencuba ^__^

sekian.

Kembali

Pabila diri semakin dewasa, Pabila banyak perkara perlu diutama, Pabila masa mencemburui dunia, Pabila jiwa tak sentiasa muda, Pabil...