bagai menaiki rola kosta !

"Hari tu pergi pesta penang nak naik roller coaster betul-betul kau tak nak. Takut lah ape lah. Last-last kau pergi naik Euro Wheel yang bosan tuh jugak. Cehh tak mencabar langsung ! Membazir je token enam hengget untuk bende alah tu. Nasib baik lah lepas tu naik Sky Rider. Berbaloi-baloii la jugak!"

"Sekarang, kau rasa lah feel naik rola kosta tak ori nih. Haa, padan muka !"

 ********************

20/12/10 jam 0855 aku dah terpacak kat stesen bas lama Sg.Petani. Rasa-rasa bas p Shahab Perdana ada setiap setengah jam. Aku pandang-pandang jeling-jeling sikit kat platform bas Transnasional. Hampa. Takda bas. Aku tengok jam. Belum jam 0900. Jeling-jeling lagi, tengok memang ramai orang dok berdiri kat platform tu. Fuh, lega. Bas tak tinggal aku. Tapi mana bas ni? Malu-malu pulak nak munculkan diri. Isk.

Dengan muka cool, aku tunggu. Padahal dalam hati gabra gila. Yelah, dari SP nak pegi AS yang selangkah tu pun makan masa dekat dua jam setengah kalau naik bas. Kalau naik kereta, dah boleh sampai Ipoh ! Janji dengan Angah nak sampai jam 1100 kat Shahab Perdana. Aduhh, camna ni?

Sambil tangan ligat taip sms nak pujuk Zuly join kami, sambil tu aku angkat-angkat kening kot kot nampak bayang-bayang bas. Tapi takda. Tengok jam dah 0915. Mana bas ni? Arghh, maaf Transnasional, aku terpaksa curang ! Aku pergi tengok kat kaunter Mara Liner pulak. Aik? Mana pulak penjaga kaunter ni menyorok? Ish ! Hah, tu ada bas. Lega. Drebar bas dah ada tapi pintu bas tutup pulak. Haihh.

Dengan muka sekupang, aku terloncat-loncat kat tingkap bas drebar tu. Dalam hati mintak harap-harap la dia nampak aku. Khusyuk sangat baca paper. Tiba-tiba dia bukak tingkap. Tak sempat dia nak bagi salam aku terus serbu dia. “Pakcik, bas p AS kan? Jalan pukui berapa?” Pakcik tu sengih sambil jawab “9.45 dik”. Oh, comel juga pakcik nih. Senyuman menggoda you ! Tapi dalam hati mesti bengang. Tergamak aku panggil dia pakcik, padahal muda lagi kot. Ah, belasah jelah.

Hmm, 0945 baru jalan. Sekarang baru 0915. Gila ! Pukul berapa aku nak sampai kalau camni. Pulak tu kat depan bas Mara Liner tu tulis alor setar-sungai petani-butterworth-alor setar. Hah?? Berapa jam baru aku boleh sampai shahab? Tah tah lebih tiga jam beb ! Dah sampai butterworth mesti nak tunggu orang naik dulu. Bukannya terus jalan. Ah, tak boleh jadi ni.

Haihh, manalah si Trans ni. Berdoa dalam hati. Eh, tiba-tiba Trans muncul. Yea ! tak jadi lah aku curang dengan kau.

Terus aku pegi serbu pakcik Trans pulak.

Aku     : Pakcik, bas jalan pukui berapa?
Pakcik : Nak jalan dah la nih. (muka cemuih) (agaknya semua orang dok tanya soalan yang sama kot)

Kelam kabut aku naik bas. Nasib baik tak tergolek macam ayam golek. Nak cepat punya pasal.

Bas penuh. Nak cari seat yang best pun susah. Last-last duduk la aku tepi tingkap. Pastu ada sorang makcik dok sebelah aku. Beramah mesra sekejap dengan makcik tu. Then dua-dua senyap. Layan perasaan masing-masing. Mungkin makcik tu risau kakak beliau masuk sepital. Aku plak, harap-harap boleh la nak lena sat dalam bas sebelum sampai. Tak tido semalaman punya pasal. Ngantok beb pagi-pagi nih. Dah la sejuk baru lepas hujan. Brrr.

Elok-elok dah cari feel nak lena (dah la aku ni susah nak tidur dalam bas), tiba-tiba “plup plup”. Dongak atas, hadoi ! Ayaq aircond ! Dem ! Aku amek tisu lap-lap la dengan penuh kasih sayang ekon bas tu. Perghh, gila hitam tisu yang putih tu. Makcik kat sebelah aku cakap, “Tudiaa punya kotoq, berapa lama depa tak cuci bas ni”. Aku sengih jela tayang gigi tak tau nak jawab apa.

Harap-harap tak menitik dah la ayaq ekon tu. Bas meluncur laju menghala ke Sik. Area situ hujan rintik-rintik. Tapi tak sangka la pulak hujan dalam bas ni makin lebat. Gilaaa ! Mencurah-curah air menimpa aku. Rasa macam mandi lagi sekali pulak. Hesh ! nak pindah seat lain, bas penuh.

Sampai satu bus stop, ada orang turun. Lega. Makcik kat sebelah aku ni yang pindah seat belakang. Mungkin beliau kesian tengok aku mandi hujan. Walaupun bas ni berbumbung. Baiknyaa makcik. Terima kasih makcik ! Aku pun pindah seat sebelah. Hujan mencurah-curah lagi ke seat asal aku tadi. Bertakung air kat seat tu. Boleh kau orang bayangkan tak betapa hebatnya hujan yang mencurah-curah itu !

Tiba-tiba, “sreeeeet gedang !” macam naik rola kosta daa ! terlambung kami-kami dalam bas nih. Ada la dalam satu inci bontot terangkat dari seat.

Rasa macam tengah drift pon ada. Rasa macam tengah menari tarian India pun ada. Kepala terteleng ke kiri kanan dengan laju. Gila pakcik bas nih ! Nak drift pun agak-agak la. Ramai kot penumpang. Geram aku. Nak kata jalan lopak, aku tengok, jalan ok ja. Mungkin sempit sikit sebab ada kerja-kerja turap jalan.

Ah, rasa macam nak pegi depan je cakap “Pakcik, tolong bawak bas molek-molek sikit naa. Saya tak kawen lagi tau takk.” Tapi, nasib baik aku takdak keberanian nak buat camtu.

Aku usha ja muka pakcik tu ikot cermin pandang belakang bas. Pelik. Pakcik ni tadi aku tengok mata bulat je. Tiba-tiba jadi sepet pulak. Aku tenung habis-habis. Sah ! Pakcik tu terkebil-kebil bukak mata. Kecik besar kecik besar. Kejap-kejap pandang luar amek feel. Kejap-kejap mulut ternganga menguap. Kejap-kejap dia pejam mata ! Pakcikkkkkkk bangunnnn ! Jerit aku ! Tapi dalam hati je. Nak jerit betul-betul takut sapa-sapa ada lemah jantung dalam bas ni, terkejut. Aku tak sanggup nak jadi pembunuh. Tak tau la kalau pakcik ni sanggup. Berani dia tidur kan. Pakcik,pakcik. Nyawa 44 orang ni bergantung kat pakcik tau.  Huhu.

Tapi yang aku hairan, makcik-makcik dalam bas ni semua kalut bergosip ja dari tadi. Macam takda apa-apa yang berlaku. Depa tak rasa ke apa yang aku rasa? Depa tak terlambung ke macam aku terlambung? Pelik.

Pakcik konduktor bas lalu sebelah aku. Aku buat muka risau gila sambil cakap “Pakcik, tolong lah teman kawan pakcik yang sedang memandu tu. Beliau mengantok tu. Mungkin penat jaga anak semalam.” Malangnya, suara tu dalam hati je. Tak terkeluar rupanya. Tiba-tiba pakcik tu angguk-angguk kat aku. Eh pakcik ! Macam boleh dengar je suara hati saya ! *padahal, pakcik tu pun terlambung jugak naik rola kosta !*

Next station, sorang amoi cantik ngn mak dia naik bas. Banyak barang penuh tangan. Mungkin baru balik dari pasar. Tinggal dua je seat dalam bas ni. Sebelah aku yang bertakung air aircond dengan seat belakang aku.

Amoi tu terus duduk kat seat belakang tu. Mak dia pulak dah berdiri sebelah aku and nampak seat tu bertakung. “ Basah aa?” Aku jawab, “ Ya.”

Tapi tak tergamak la pulak kan kalau aku nak buat bodo je ngn mak dia tu. Orang tua kot. Dengan barang banyak. Takkan nak biar dia berdiri. Aku pun lap takungan air kat seat tu and duduk semula kat seat asal. Kasi mak amoi tu duduk.

“Boleh aa? Basah. Tenkiu aa.” Mak amoi tu cakap.

Aku pun senyum jelah. Sambil memejam mata tahan curahan air yang mencurah-curah. Redha.

Sampai destinasi, amoi ngan maknya turun. Tak sempat aku nak pindah seat, amoi lain yang naik terus duduk situ. Ohh, nampaknya memang aku kena mandi hujan aircond la sepanjang perjalanan aku nak ke shahab. Makcik yang awal2 duduk sebelah aku tadi, hanya mampu buat muka simpati tanda memahami nasib aku. T___T

Naik rola kosta dan disimbahi hujan. Pengalaman yang sangat menarik. Tapi palsu ! Sebenarnya, naik bas yang dipandu bagai rola kosta dan disimbahi air aircond yang mencurah-curah bagai hujan ! Nasib. Nasib.

Tak lama lepas tu kecoh berita kat radio pasal kemalangan dari Cameron-Simpang Pulai. Berita lanjut boleh klik sini.

Semua jadi kaget. Termasuk pemandu bas tu. Cergas aksi pakcik drebar. Hilang terus mengantuk. Mata kembali membulat. Kalau tadi rasa macam naik rola kosta. Sekarang aku rasa macam betul-betul naik bas. Lega.

Mungkin ini hikmahnya kemalangan itu. Mungkin ianya tragedi malang bagi yang terlibat dalam kemalangan. Namun, ianya tetap menjadi pengajaran buat pemandu bas yang lain supaya mereka berhati-hati ketika memandu. Kejadian ni bagai kebetulan. Tepat pada masanya. Semuanya kuasa Tuhan. Subhanallah.

Akhirnya, Alhamdulillah aku selamat sampai Shahab Perdana dengan yakin bahawa aku sebenarnya naik bas tadi. Bukan naik roller-coaster.

Menjawab persoalan Blackrose dalam entri ini, aku rasa aku dah bagi jawapannya. Silapnya, adalah sikap pemandu bas itu sendiri. Kalau mengantok, jangan memandu ! Ingatlah orang yang tersayang.

Sekian.

Comments

blackrosehunter said…
panjang sungguh citenya..hehehe..aku ingt ko eksiden..hampeh tol la..wt suspen jep..huhu
Husna Lana said…
err, maap ! aku dah cuba nak pendekkan. tp x mampu ! ahaha. eh eh cm mntk aku eksiden pulak. isk. hampir2 tau tak. bas melelong. pakcik tu tido kot. huhu
as eleyana said…
hahaha.. klakaor doh.. gelak guling2 baca.. rasanya bnyk2 entry before nieh, entry nieh plg sempoi kot.. n betolla.. setiap bnda yg berlaku ada hikmahnya.. mungkin xcident tuh peringtn utk org lain.. Subhanallah.. thhumbs up for this entry!! XD
Husna Lana said…
hehe. tenkiuu as ! taip entri tu pon masa naik bas balik ipoh. nasib baik bas kali ni ok. kalo tak mmg serik la nak naik bas. ;p

Popular posts from this blog

#7 resipi : Kek Batik Marie with telur & without telur

#1 resipi : cornflakes madu

#6 resipi : Biskut Almond London