sebab-sebab HARUS aku berblogging

hai semua. akhirnya setelah sejuta kali garu-garu kepala memikirkan patut ke tak patut aku buat blog nih. haa ! ni la jawapannya. aku buat jugak. terima kasih kepada yang memberi sokongan. jasa kalian aku hadiahkan ucapan terima kasih ya.

haa? apa? tak cukup? terima kasih ja? hmm, apa nak bagi ya? nak gula-gula seposen tak? nah habuan kalian. 


ambil sorang satu dan pergi makan jauh-jauh ok. ops ! jangan lari jauh sangat. nanti sapa nak baca blog aku? *mata bersinar-sinar sambil berkelip-kelip* (macam Himawari adik Shin Chan yang ternampak emas dan lelaki handsome)

ok, sekarang bagi chance kat aku nak gilap bakat menulis yang dah lama terpendam nih. "haishh, awat tiba-tiba rasa nervous pulak nihh?" hatiku berkata. rasa nervous ni sebijik macam masa tunggu saat-saat suami aku nak angkat nikah dulu. risau gak sah ke tidak lafaz dia tu. almaklumlah nama aku ni panjang sangat. terbelit-belit lidah suami aku nak sebut dulu-dulu. tapi, Alhamdulillah. akhirnya kami berjaya diijabkabulkan dengan sekali lafaz sahaja. hebat kan suami aku tu. sekarang kami sedang berbahagia menanti kelahiran anak pertama. doakan kebahagiaan kami ya? 

ehh. lari tajuk pulak. ok ok. aku ngaku. aku tipu. aku belum kawin lagi. masih single. ops ! i'm not single. 

haihh, panjangnya intro. belum masuk isi lagi nih. biasa la. kali pertama dapat peluang nak berceloteh. kesian sungguh. ok, cukup. cukup. 1st entri nak cakap sebab-sebab aku nak sangat buat blog nih. sapa-sapa yang belum ada blog dan sering kali mengalami simptom-simptom seperti aku nyatakan kat bawah ni, sila la buat blog ya? *promosi* (agak-agak nuffnang nak bagi bonus kat aku tak sebab aku dah tolong promote suruh orang lain buat blog?)

ok, antara simptom-simptomnya ialah,

1. bosan sampai dah naik juling mata menghadap laptop. kalau tak bukak fesbuk ngan ym. nak bukak apa lagi? friendster? myspace? ohh rasanya dah bersawang dah kedua-dua page itu. alternatif baru, blogspot ! ya blogspot !

2. sudah lama bekerja tanpa gaji menjadi silent reader di blog-blog orang lain sambil kelik-mengkelik iklan mereka. ya ! aku mula berjinak-jinak menjadi silent reader nih sejak kakak aku buat promosi pasal blog dia, blog bubu dia dan blog-blog lain yang sangat tidak rugi untuk dibaca. rasanya kau orang lagi tahu kan blog-blog sapa yang aku maksudkan. jadi tak perlu la kot aku link-kan kat blog mereka. kalau tak tahu, boleh rujuk di sebelah.

3. kawan-kawan baik, kawan-kawan rapat, sahabat handai dan semua lahh sudah mempunyai blog. rajin betul mereka meminta aku mengunjungi blog-blog mereka. kalau dah baca blog mereka, macam tak best la pulak kan kalau tak komen. nak komen, tapi takda blog sendiri. aisehh, tak rock betul. tak syok lah kalau jadi anonymous kann? sekarang, aku dah ada blog ! *bangga*

4. sekarang musim cuti semester. memanglah dah tak tau nak buat apa terperap kat rumah. takkan hari-hari nak keluar. boleh bangkrap ler. so, inilah dia hobi baru. selain tidur dan makan. ya, berblogging ! cuti-cuti ni macam banyak pulak idea nak merepek. bagai mencurah-curah ke ladang gandum. pupp, jadilah coco crunch. ok, iklan. next !

5. menghargai nikmat internet yang lajuuu. tak best lah kan kalau kita tak menggunakan kemudahan yang disediakan dengan sebaik-baiknya. haha, ni alasan jahat. mentang-mentanglah bukan aku yang bayar bil bulan-bulan. 

6. sebelum cuti, masing-masing sibuk mencari supplier stok movie untuk sebulan. cerita korea lah, filem melayu lah, kartun lah dan macam-macam lah. hah, aku la salah seorang supplier tuh. semua orang copy movie dari aku. aku nak copy movie dari siapa? eh, ada la sorang dua yang jadi supplier untuk aku. hihi. lupa pulak. tapi movie yang aku copy dari diorang, aku dah habis tengok. so, tinggal la movie dalam hard disk sendiri ja yang belum ditengok. haishh, macam malas pulak nak tengok movie dari hard disk sendiri. sebab hari-hari bukak tengok tajuk yang sama. arghh bosan ! nanti-nantilah aku tengok cerita-cerita itu. bila tiba saat-saat yang aku tidak dapat menggunakan kemudahan internet. masa itu, koleksi movie itu memang sangat berguna. terima kasih hard disk ! (ucap siap-siap)

7. haa, yang ni paling best. hari-hari aku terpaksa perah otak fikir nak update status apa kat fesbuk. tiap kali aku taip status mestilahh tak dapat post. sebab panjang sangat. facebook bagi limit 420 patah perkataan ja? ish kedekut betul fesbuk tu. tak kasi chance langsung orang nak merepek panjang-panjang sikit. so terpaksa lah aku perah otak nak taip pendek-pendek je status tu. pastu mulalah kena wat shortform semacam dlm sms tu. haihh leceh kan. sekarang dah ada blog. haa amek kau !

8. last but not least, sebab shortform ! aku ni tak suka menaip mesej kat henfon. sbb kena short-short habis perkataan dia. tak best ! lepas tu kalau nak tekan huruf L (contoh), kena tekan button 5 tiga kali baru keluar huruf L. haishh leceh leceh. lain la kalau guna blackberry dan seangkatan dengannya kan. tapi aku tak suka. button dia kecik-kecik sangat. boleh rabun-rabun ayam aku tengok menda kecik-kecik nih. yang terbaek adalah menaip kat keyboard ! haa, puas hati kan. tak payah guna shortform sampai orang pun tak paham. tak payah tekan banyak-banyak kali keypad untuk taip satu-satu huruf. ya ! itulah untungnya ada blog ! betul. tak tipu ni. serius.

maka dengan itu, kukuh la alasan aku untuk buat blog. siapa-siapa yang mengalami simptom yang serupa dengan aku, ha tunggu apa lagi? jom buat blog sama-sama pastu jadi follower aku. aiceh ! sempat lagi promote.

aku akhiri entri aku nih dengan serangkap pantun. aku reka sendiri tau. tak men la kopipeh. betoi tak tipu. dengaq naa.

buah durian jatuh ataih pagaq,
p amek parang tolong kopekkan,
saya buat belog baru nak belajaq,
kalau silap tolong ler tunjukkan.
ek? ek?
(*_*)
*sekali lagi mata bersinar-sinar seperti Himawari*

sekian.

Comments

NaF said…
huhaii! saya our first followerr! :DD
ok..x de nama aku..mmg nk kna:(
Husna Lana said…
naf : hihaii adekk ! maseh maseh. hihi :)

yan : hihi akan ada. x sabaq nak wt next entri. tp page belom siap construction lagiii. huhu
amboii , dh ada blog noh ?!!! pastuh tk gtau alang ! katok satg baru taw .

* ok , majuk sebulan ngan acik ! blueksss !
Husna Lana said…
err alang ! hihi. br je wat laa. x siap pun lagi. malu la nak kecoh2. jgn la majok. senior blog, sila beri tunjuk ajar. ngee :D
alang, apesal susah nak folo alang nihh?
welkam to blogging world dearie..

hahaha

*kantoi ko stalker una!!* lol
Husna Lana said…
tenkiu tenkiu !

hihihi

*syhhh, jgn ckp kuat2 dib !! ;p
blackrosehunter said…
pkui ja..ap susah..cik leesa katok je husna nie..hahaha..
Husna Lana said…
blackrosehunter jahat ! :D
Encik Tikus said…
dah lama aku tak makan sweet candy tue..
Husna Lana said…
@Encik Tikus
nak? kat dalam almari banyak stok :p

Popular posts from this blog

#7 resipi : Kek Batik Marie with telur & without telur

#6 resipi : Biskut Almond London

#1 resipi : cornflakes madu