tanda seru !


KEGUNAAN KATA SERU !


Kata seru ialah kata yang digunakan untuk menggambarkan perasaan seseorang seperti marah, sedih, gembira, sakit, hairan, kagum, terkejut, dan sebagainya. Cara penggunaannya disesuaikan dengan intonasi pengucapan iaitu dengan nada meninggi atau menurun. Dalam bahasa Melayu, kata seru digunakan untuk membentuk ayat seru. Sumber Wikipedia.


Contoh 1
Cis, sakit sungguh jariku ini ! (SALAH)
Aduh, sakit sungguh jariku ini ! (BETUL)

Contoh 2
Wah ! bergaya benar dia hari ini. (SALAH)
Wah, bergaya benar dia hari ini ! (BETUL)

Ok murid-murid. Sila nyatakan apa perbezaan antara Contoh 1 dan Contoh 2? (aisehh, konon-konon dah jadi cikgu pulakk)

Kesalahan Contoh 1 : Tidak menggunakan kata seru yang betul. Gunakan kata seru berdasarkan gambaran perasaan yang dinyatakan dalam ayat tersebut.

Kesalahan Contoh 2 : Meletakkan tanda seru selepas kata seru dalam ayat seru. Untuk semua ayat seru, tanda serunya mestilah diletakkan di akhir ayat seru.

Kalau belajar Bahasa Melayu dulu, memang camtu lah function tanda seru nih. Tapi sekarang, main hentam saja la labuu nak guna tanda seru kat mana. Menangis cikgu-cikgu BM kita dulu kalau tengok penggunaan tanda seru kita sekarang. (baca : aku) Itu belum lagi tengok penggunaan shortform ! (hah tengok. tanda seru aku main bedal je) Kalau tengok gaya bahasa dan shortform budak-budak zaman sekarang, mau pengsan tergolek-golek cikgu BM sebab frust menonggeng budak-budak tak apply apa yang berbuih-buih mereka ajar dolu-dolu. 

Kalau shortform kira orait lagi lah. Asalkan jangan sampai orang tak paham langsung. Yang tak boleh bla nya, penggunaan bahasa camni ;

 " Titewww sayamm awwwwak lewww !!!! Awwwwak sayamm titewww yg mashammm niww takkk??????!!!!! "

Erk ! geli tekak den nak baco. eh salah.
Erk, tekak saya geli membacanya ! (mak ai skema la pulak. ehek ehek ehek)

Tak cukup huruf w yang banyak, pastu ditambah pulak dengan tanda seru yang bagai tak pernah tengok bentuk tanda seru. Macam kanak-kanak baru kenal mainan. Teruja barangkali.


*pengakuan jujur* Dulu aku pernah jugak guna bahasa-bahasa camtuh. Masa zaman hingusan dulu. Terpengaruh sebab bajet cam comel je cakap camtu. Tapi sejak kena tegur sedas tembakan yang pedas punya dengan Siggplus, terus aku ubah ! Malu doh sebab aku pilih KLCC doh ! Sorry, aku tak pilih Han ! (err, kaitan?)

Kalau jumpa sign camni tepi jalan, apa korang buat? AWAS !



Ohh ada jugak eh baju couple tanda seru ni. Pink pulak tu. Comel. Comel.


Apa-apapun, aku memang suka guna tanda seru sesuka hati perut aku lahh ! Eh, perut ada hati? Ah, abaikan. 

p/s : maap ye cikgu-cikgu BM yang penah ajar saya dulu. hihi. sayeww mewmang sukeww buwat kewsalahan mawcham Contoh 2 tuww. sayeww tawkk sewngajeww larhhh !!!!!!!!

sekian.

Comments

blackrosehunter said…
ish3...budak2 sekarang ni creative btol la kn..hehehe..byk btol aplikasikan huruf w tu..hehe
pikapie said…
ohhh husnaaa!!!!
napewww pipiww kawww besarrrr??!!

hahaha. so euww euwww. ;pp
Husna Lana said…
blackrosehunter : hahaha tau xpe. geli tekak den !

pikapie : ohh piwka !!!!!!!!!!
sewbab tawk kewcik larhhhhh !!!!!!!

sangat euww euwww. haha
waniawin said…
shayewww shaayaamm awaakkkk. auww auwww
Husna Lana said…
shayeww shayamm awwakk juwgakkksss ! euuww euwww
platipus said…
comewwwww lewwwww
hiro said…
seru lah dirimu menunaikan ibadat..keh2
FarhanaFabulous said…
macam2 lewwwwwww....haha..
Husna Lana said…
platipus : taww xpeww. haha

fyda razak : bajet comel tu. haha

hiro : insaf weh pabila encik hiro berkata sedemikian.

FarhanaFabulous : baik tgk WWW lewww. haha

Popular posts from this blog

#7 resipi : Kek Batik Marie with telur & without telur

#1 resipi : cornflakes madu

#6 resipi : Biskut Almond London