dibangkitkan semula setelah terlena selama seminggu

ini kisah si semut yang ketiduran selama seminggu. kenyang sangat barangkali. 

alkisah, beberapa biji epal merah yang segar-bugar diletakkan di atas meja. kononnya, supaya seisi rumah dapat menikmati buah epal setiap hari bagi mengelakkan pergi jumpa doktor. almaklumlah, an apple a day keeps the doctor away. keh keh keh
di sesuatu kawasan yang lain, si semut yang sedang kelaparan mencari-cari makanan. 
si semut ternampak longgokan epal di atas meja. lalu terus menerkam buah epal tersebut. nyum nyum. begitu kuat kudrat si semut untuk menembusi epal itu.

si semut yang kekenyangan terlena di dalam buah epal. tanpa disedari, tuan rumah menghangkut raga epal itu dan dimasukkan ke dalam peti sejuk. tidurlah si semut dengan tenang. setelah seminggu, tuan rumah menyedari bahawa epalnya belum dimakan. lalu tuan rumah memotong buah epal. surprise, tuan rumah terjumpa si semut yang sedang tidur dengan nyenyaknya berbantalkan, berkatilkan dan berbilikkan isi epal. tiba-tiba, si semut mengeliat. lalu berjalan dengan selamba menuju ke rumahnya semula.

si semut rasa bahagia betemu semula dengan keluarga selepas seminggu berpisah. -THE END-

saiz lubang yang ditebuk semut. besar jugak la kan?

nampak tak? nampak tak?

err, motif aku cerita pasal semut? haa, ce pikir ce pikir. 

1. semut boleh hidup dalam peti sejuk? fuyohh tak payah pakai selimut/sweater/baju sejuk pulak tu. ekekeke. tak pelik ke?
2. potong/basuh dulu buah-buahan sebelum makan. jangan main bedal je. kalau termakan semut, macam mana? 
3. efek makan semut? sendiri cari kesannya. pergi tanya pakcik google. atau boleh baca SINI juga. ngeri jugak serangga kecik ni kan. tskk

notakaki : lukisan kanak-kanak T___T jangan komen lukisan huduh aku tuu. first time melukih. kihkih. aku memang takda bakat melukis. bab-bab seni ni memang aku failed. huahhahaha. jeles je tengok lukisan Ain Zulaikha yang comel-comel. entri pun best-best. waa, Ain, sila jadi sifu ye. nak belajar melukis. hikhik ;P

sekian.

Comments

cikida said…
ehe,,sang semut yg comel..=p
nureenina said…
hebatnye semut!! :)
p@kcikLie said…
salam singgah dari pCL...

makan semut bole jd pelupa betul kan!
apik pehe said…
hehe..kalo bab2 melukis..apik pon tak terrer lagi..hehe..

hebat la semut tu..seminggu dapat lagi hidop dalam peti ais
Farhan AJ said…
KESIAN SEMUT TU..HAHAHA

btw dah follow awak n hope sudi follow saya balik

http://www.tintapenaku.com/

N satu lagi,bangga dapat lihat banner churp2 yg saya buat,berada di blog kawan2 saya termasuk awak :D
Farhan AJ said…
This comment has been removed by the author.
►AdamXis◄ said…
Assalam...wah nasib baik x makan erk...sy dlu lg teruk...termakan ulat...eeeiiii.terus x suka buah rambutan...

Terbaru►100Penulis : Wahai Pembuang Bayi, Bacalah Ini...
Ain Zulaikha said…
hehehe semut kan rajin sebab tu dia suka buat lubang kat semua makanan hahah geram je tgk semut..

btw thanks :) hehe .. nak belajar ke? boleh je :)
Husna Lana said…
@cikida
hehe comel? tang mana yang comelnya tu ida oii?
Husna Lana said…
@nureenina
semut memang hebat ;)
Husna Lana said…
@p@kcikLie
ye tepat sekali ! 10 markah. hehe
Husna Lana said…
@apik pehe
hehe, tapi comel je orang lidi yang apik lukis tu ^^

haha tu la mcm tak percaya jugak. semut boleh hidup kat tempat sejuk ke? =.="
Husna Lana said…
@Farhan AJ
hehe nape kesian?

dah lama folo blog tintapenakudotcom tu. hehe ^^

tengs ye tutorial tu ^^
Husna Lana said…
@►AdamXis◄
err, termakan ulat? tak boleh bayangkan rasa dia macam mana. huhu
Husna Lana said…
@Ain Zulaikha
geram kan. badan je kecik, tapi besar gak lubang yang diorang buat. iskk

nakk ! tapi kena pandai melukis dulu la kan? hikhik ^^
Cik Yana said…
Tu baru semut, kalau nak tahu, peti ais cik Yana siap cicak pindah masuk sekali dengan family dorang. Geram rasa. Tak tahu nak buat ape dah dengan koloni cicak ni.

Cik Yana perlukan VOTE korang yang baik hati :)
d_LA said…
wahhhh...hebat tol kan encik semut tu..leh hidup dlm peti ais..kalo kite mmg beku la jwbnya..nice entry, comey je baca..
siti raudha said…
neci blog,i follow..plz follow me back tq..
aleen aiden said…
semut tu suke minum coolblog x?ha3 :P
nelly said…
semut ! tak suka ! banyak nya semut ~~~
Nenek Fasola said…
comel la semut tu.heheh

jemput singgah blog nenek http://penglipurlarafasola.blogspot.com nk follow skali pn buleh jugak! hehe
apik pehe said…
hahaha..semut tu kuat..tak macam huda luna..hahaha..sejuk sikit dah kejang..hahaha
Diyana said…
WOOWWW semut masuk peti ais.
hans0 said…
semut itu tough... dengki gua
norhasnafauzi said…
huuuu rajinnya cerita pasal semut!!

Hi saya ana. new blogger. rajin2 la menyinggah ye! ahakss!

Popular posts from this blog

#7 resipi : Kek Batik Marie with telur & without telur

#6 resipi : Biskut Almond London

#1 resipi : cornflakes madu